De “bierroute” als alternatief voor de “kaasroute” (Nederlandse notaris)?
Nu de Nederlandse notaris fiscaal geen voordeel meer oplevert, duikt de zgn. “bierroute” op om roerende goederen te schenken zonder schenkbelasting. Wat houdt die bierroute juist in?
Kaasroute en bierroute
Sinds 15 december 2020 levert de schenking voor de Nederlandse notaris (de zgn. kaasroute) geen fiscaal voordeel meer op, omdat u de schenkingsakte verplicht moet registreren en er dus schenkbelasting op betaalt.
Een nieuw alternatief dat opduikt is de zgn. bierroute, omdat u dan gewoon in België -het bierland- kan blijven. De techniek van de bierroute bestaat erin dat u een inbreng doet in een maatschap ofwel zonder uitgifte van nieuwe aandelen (variant 1) ofwel met uitgifte van aandelen aan een derde (variant 2). Beide technieken komen neer op een inbreng in een maatschap ten behoeve van een derde als een zgn. “onrechtstreekse schenking”.
De maatschap is een vennootschap met weinig formaliteiten zonder rechtspersoonlijkheid, die fiscaal transparant is en u onderhands kan oprichten. Veel Belgen richten in het kader van hun successieplanning vaak een maatschap op als controlevehikel boven hun (vastgoed)vennootschap en/of boven een beleggingsportefeuille.
De bierroute variant 1
De bierroute variant 1 bestaat erin dat een vennoot van de maatschap goederen (bv. een beleggingsportefeuille, aandelen van een vennootschap, enz.) inbrengt in de maatschap, maar afziet van het recht om hiervoor aandelen te ontvangen die de tegenwaarde van zijn inbreng vertegenwoordigen. De techniek van de bierroute wordt toegepast bij een maatschap. Want als we deze techniek zouden toepassen bij een NV of een BV dan zullen er toch schenkbelasting moeten betaald worden. Dat komt omdat bij een bijkomende inbreng van een NV en BV een notariële akte vereist is.
De bierroute variant 2
De bierroute variant 2 komt erop neer dat goederen (bv. aandelen op naam van een NV) ingebracht worden in een maatschap, maar dat de aandelen die door deze inbreng uitgegeven worden meteen ingeschreven worden op naam van een andere persoon dan de inbrenger, de begiftigde (bv. de kinderen). De ouders gaan hier dus hun aandelen van bijvoorbeeld NV Vastgoed inbrengen in een (op te richten) maatschap en onmiddellijk op naam van de kinderen zetten.
De nodige formaliteiten
De onrechtstreeks schenking zal blijken uit de pacte adjoint (ondertekend bewijsdocument zoals bij een bankgift) dat achteraf wordt opgemaakt en die u best aangetekend verstuurd om een vaste datum te hebben. De schenker moet zoals bij een bankgift nog 3 jaar (5 jaar in Wallonië) in leven blijven. Merk wel op dat bij deze techniek de ouders niet kunnen schenken met voorbehoud van vruchtgebruik.
Al 100% sluitend?
In twee recente Voorafgaande beslissen (VB nr. 22069 en nr. 2207 van 27 februari 2023 en 22 maart 2023) heeft de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) zich positief uitgesproken over de 2 varianten van de bierroute. Maar er blijven toch nog een paar open vragen (bv. is dit wel een “onrechtstreekse” schenking?) om de techniek als 100% sluitend te zien.