Blog Post

Een tweetrapsstichting voor uw zorgenkind

Johan Adriaens • okt. 19, 2022

Ouders met een zorgenkind willen enerzijds iets uitwerken voor het geval ze er niet meer zijn, maar anderzijds zo lang mogelijk over hun vermogen blijven beschikken. Een tweetrapsstichting is dan een goede oplossing…

Een zorgenkind

Wie spreekt over een zorgenkind denkt spontaan aan een (zwaar) gehandicapt kind. Maar vaak gaat het ook gewoon om kinderen die ondanks hun volwassen leeftijd niet met geld kunnen omgaan omdat ze verslaafd zijn, moeilijk voor zichzelf kunnen zorgen, voortdurend de verkeerde vrienden kiezen, enz. Als u een zorgenkind heeft, wilt u dat dat kind later zeker niets tekortkomt als u er niet meer zou zijn of onbekwaam wordt (bv. dement worden). Op dat moment wilt u dat een bepaald vermogen naar het zorgenkind gaat, maar op een “gecontroleerde” manier én volgens de wensen die u vooraf heeft bepaald. Dat kan door bijvoorbeeld het oprichten van een private stichting (of een maatschap). Het vermogen binnen de stichting of maatschap mag dan enkel gebruikt worden voor het zorgenkind zoals bepaald in de statuten. Denken we maar aan de kosten voor levensonderhoud, huisvesting, verzorging, hospitalisatie, revalidatie, enz.

 

Private stichting

Een private stichting is een ‘rechtspersoon’, te vergelijken met een vennootschap, maar dan zonder aandeelhouders. Er is alleen een bestuursorgaan dat uit minstens één bestuurder moet bestaan. De bestuurder of het bestuur zorgt ervoor dat het ingebracht vermogen in de stichting de juiste bestemming krijgt (bijstaan zorgenkind) zoals gedetailleerd bepaald in de statuten van de stichting. De stichters (de ouders) zonderen (een deel van) hun vermogen af in zo’n stichting met als doel het zorgen voor hun zorgenkind na het overlijden van de ouders. Een private stichting moet opgericht worden bij notariële akte of notarieel testament.

Schenken of legateren aan de stichting

Draagt u bij de oprichting of later ‘gratis’ (een deel van) uw vermogen over aan een stichting, dan betaalt u daarop slechts 5,5% schenkbelasting in Vlaanderen, zowel voor roerende als voor onroerende goederen.  Om de schenkbelasting te beperken zal men in de praktijk vaak een private stichting oprichten met een relatief klein bedrag (bv.€5.000), om daarna ‘bij te storten’ via een bankgift. De schenker moet dan wel nog 3 jaar in leven blijven. Een stichting betaalt op de erfenissen die ze ontvangt in Vlaanderen 8,80% successierechten.


Tweetrapsstichting

De meeste ouders met een zorgenkind willen vaak nog over hun volledig vermogen kunnen beschikken, zodat ze zelf niets te kort komen en springen wel financieel bij als het zorgenkind iets nodig heeft. Zolang één van de ouders nog leeft en gezond is, is dat vaak de wens van de ouders. Een oplossing hiervoor bestaat erin om een stichting op te richten met weinig geld (bv. 5.000 euro), maar waarin alle wensen van de ouders hoe hun kind later verzorgd en bijgestaan moet worden al gedetailleerd in de statuten wordt uitgeschreven. Zo blijven de ouders beschikken over hun volledige vermogen en kunnen ze het later op leeftijd (een stuk) doorschenken aan de stichting, of eventueel zelf legateren via een testament als ze overlijden. In eerste instantie heeft men dan een “lege” stichting, waar alles al is uitgewerkt en die in tweede instantie (op latere leeftijd of bij overlijden) wordt opgevuld met het vermogen dat voor het zorgenkind is bestemd. Vandaar “tweetrapsstichting”.

 

Tweetrapsmaatschap

Een goedkoper maar minder sluitend alternatief (geen rechtspersoonlijkheid) is het oprichten van een maatschap. De maatschap is wel een stuk flexibeler (onderhands oprichten, wijzigen statuten kan onderhands, enz.) maar is eerder geschikt als u een beperkt vermogen (bv. 250.000 euro) na uw overlijden zal nalaten aan het zorgenkind.

 

Een tweetrapsstichting laat u toe alles perfect al op maat uit te weken voor uw zorgenkind, terwijl u toch baas blijft over u eigen vermogen. In eerste instantie heeft men dan een “lege” stichting, waar alles al is uitgewerkt en die in tweede instantie (op latere leeftijd of bij overlijden) wordt opgevuld met het vermogen dat voor het zorgenkind is bestemd.


Recente artikels

door Johan Adriaens 06 okt., 2023
De maatschap wordt vaak gebruikt als een eenvoudig controlevehikel boven een beleggingsportefeuille of een vennootschap. Maar aan welke formaliteiten moet u dan voldoen?
door Johan Adriaens 02 okt., 2023
Nu de Nederlandse notaris fiscaal geen voordeel meer oplevert, duikt de zgn. “bierroute” op om roerende goederen te schenken zonder schenkbelasting. Wat houdt die bierroute juist in? 
door Johan Adriaens 01 okt., 2023
Veel ondernemers stellen het uitwerken van een successieplanning of opvolgscenario vaak te lang uit . Maar soms slaat het noodlot onverwachts toe en worden ze bv. onbekwaam door een ongeval. Via een zorgvolmacht kan u op een eenvoudige en goedkope manier veel problemen opvangen… 
door Johan Adriaens 14 okt., 2022
Vastgoed schenken is duur doordat de tarieven vlug opklimmen naar 27%. Wanneer is 3% haalbaar door in stukjes te schenken? En wanneer is het te overwegen om vastgoed in te brengen in een vennootschap en dan de aandelen te schenken aan 3%?
door Johan Adriaens 08 okt., 2022
Is het schenken van uw familiebedrijf met voorbehoud van vruchtgebruik voldoende als u nog wat controle wilt behouden. Of brengt u de aandelen vooraf best in in een maatschap?
door Johan Adriaens 07 okt., 2022
De aandelen van een familiale vennootschap worden vaak geschonken aan de kinderen. Nochtans wijst een recente studie uit dat familiebedrijven waar de kinderen het familiebedrijf (voor een stuk) hebben moeten kopen, het later een stuk beter doen en meer gemotiveerd zijn…
Toon meer
Share by: